Review: YSL Le Teint Encre De Peau, Vederlichte foundation

Review YSL le teint encre de peau

“Feels like a feather, wears like an ink”

 

Ook wel Fusion Ink Foundation genoemd, deze beauty van een ultra luxe foundation van Yves Saint Laurent. Ik had er al veel over gelezen op diverse blogs, heb bijna alle reviews van deze foundation op makeupalley.com en YouTube inmiddels al bekeken en kon niet wachten om een sample te gaan proberen om te zien of de raves van de beautygoeroes en de lange wachtrijen vorig jaar voor deze wonderfoundation terecht zijn. Zoals ik al vaker aangeef, ben ik (nog) niet verbonden aan een PR bureau die mij samples of volledige producten toestuurt (I should be so Lucky :)) om ze te reviewen, dus ben ik gewoon bij de YSL stand in De Bijenkorf langs gegaan om een sample te vragen.

Ten eerste moet ik toch even iets kwijt. Het valt mij op dat elke keer als ik ergens naar samples vraag, de verkoopmedewerkers je proberen over te halen om het ter plaatse bij je op te brengen, maar dat wil ik niet. Ik wil het thuis, op mijn eigen gemak in het licht waar ik normaal mijzelf opmaak kunnen testen, aan het begin van de dag om te zien hoe het is om het de hele dag te dragen, het liefst met 3 verschillende kleuropties zodat ik zeker van mn zaak kan zijn mocht ik €50,- neerleggen voor zo’n product, is dat nou zo onbegrijpelijk? Het lijkt wel of ze zuiniger aan het worden zijn op hun testers. Ze willen het bij je opbrengen omdat zij zogenaamd je het beste advies kunnen geven en dan kunnen ze je meteen overhalen om het te kopen. Nou dacht het niet. In de VS schijnt dat toch anders te zijn, daar kun je o.a. bij Sephora ruime 10-dagen samples meekrijgen en een foundation gewoon terugbrengen als ie niet bevalt! Dat is echte service als je het mij vraagt.

Maar goed, de dame bij de YSL stand was verder erg vriendelijk en hielp me bij het uitzoeken van de juiste kleur en gaf me wel 2 van die 1-dags sampeltjes mee (die op zo’n kaartje, net als die je in magazines hebt). Als je die open trekt kun je er nét je hele gezicht mee doen. Ze matchte me met de kleur BR50 wat ik opmerkelijk vond, want bij YSL foundations staat de “R” voor Rosé, de “D” voor Doré, en neutrale kleuren alleen de “B”. Ik heb juist een huid met een licht gelige ondertoon, dus had ik meer gedacht aan de BD50, of als die te donker zou uitpakken, de BD40, maar een kleur met een koele, roze ondertoon, nee dat leek me niet. Maar de dame overtuigde mij ervan dat de gelige kleuren mij té geel zouden maken en je een gelige ondertoon kan “neutraliseren” door juist geen gele foundation te gebruiken…hmmm. Dit is eigenlijk in strijd met wat ik heb gehoord,  maargoed, ik nam ze toch maar mee en ging dus alleen met deze kleur naar huis.

Zoals je op de foto kunt zien, heeft de originele verpakking geen pompje maar een staaf-applicator. Veel mensen zeuren daarover dat het onhandig en onhygiënisch is, maar dat is iets persoonlijks, je kunt in principe gewoon een kleine hoeveelheid op je hand druppelen want deze foundation is heel erg waterig, en vervolgens op je gezicht aanbrengen. Ik heb de foundation gewoon met mijn vingers aangebracht. Hij is té waterig om met de Beautyblender aan te brengen en droogt te snel om het met een kwast te doen vind ik. Het staaf/pennetje is natuurlijk wel een beetje gimmicky, maar dat hoort ook een beetje bij de positionering van dit product. Het geheel doet me inderdaad denken aan een ouderwets potje inkt met zo’n pennetje!

Dan nu het gebruik: OMG wat voelt deze foundation superlicht, bijna als vloeibare zijde glijdt hij over je huid! Ik heb veel uitgeprobeerd, maar zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb in het verleden wel vaker dunne sheer foundations uitgeprobeerd, maar die verdwenen rechtstreeks in mijn huid en deden niks. Deze doet tenminste iets, hij minimaliseert poriën en fijne lijntjes en geeft echt een egaal gezicht. Omdat ie zo licht is en op waterbasis, droogt hij ook supersnel dus je moet ook zorgen dat je snel werkt, want je hebt niet zoals bij cremerigere foundations op oliebasis lekker veel “play time”. Desondanks verspreidt ie heel prettig, is het een genot om aan te brengen en het resultaat is super! Vlekkeloos, semi-matte finish die tot mijn verbazing nagenoeg onzichtbaar is. Ook de kleur valt me totaal niet tegen, je zou kunnen zeggen dat de foundations van YSL van oorsprong dan al minder roze, en meer naar warm neigen, als de roze variant al matcht met mijn gelige huid. Of hij past zich gewoon goed aan aan je eigen huidskleur. Lekker verwarrend allemaal.

Mijn huid voelt echt superzacht, totaal niet plakkerig zoals met sommige foundations wel het geval is. Omdat deze foundation direct “set” met een finish die mat is (maar niet plat!), heb ik ook absoluut niet het gevoel dat ik direct nog een poeder moet gebruiken. Ik heb ook veel reviews gelezen dat deze foundation droge plekjes kan benadrukken, en dat ie dus niet zo geschikt zou zijn voor een erg droge huid. Nu heb ik een gecombineerde huid met een vette T-zone maar ook droge plekjes naast mijn neus, maar ik was zeer prettig verbaasd dat het mijn droge plekjes totaal niet benadrukte. Sterker nog, ik kon ze helemaal niet meer zien! Misschien omdat ik een goede moisturizer eronder gebruik. En ik had ook eigenlijk niet verwacht dat zo een dunne, lichtgewicht foundation nog best redelijke dekking kon geven. De dekking is vrij licht maar kan wel worden opgebouwd tot medium. Als je op zoek bent naar een full coverage foundation is dit niets voor jou. Persoonlijk wissel ik graag af tussen lichtere foundations voor dagelijks, of “good skin days”, en meer dekkendere foundations voor ‘s avonds of op “bad skin days”:). Mijn poriën zijn wel minder zichtbaar en enige roodheid is geminimaliseerd, maar mijn huid ziet eruit als huid, maar dan beter en frisser! De hele dag voelt het alsof er niks op je gezicht zit, totaal geen zwaar gevoel. Echt geweldig! Ook na een halve dag ziet de foundation er nog goed uit en maakt ie me niet vetter dan ik al kan zijn, zonder gebruik van een primer. Sommige foundations zien er prachtig uit net nadat je ze hebt aangebracht, maar smelten na een paar uur van je gezicht. Deze niet, maar ook ervaar ik geen trekkerig gevoel, zoals met sommige andere matterende foundations. Zelfs up-close kun je niet zien dat ik make-up op heb. Echt, zoiets heb ik nog nooit gezien. I love it!!

Ik zou de YSL Encre De Peau echt wel willen aanschaffen en als mijn vaste dagelijke foundation willen gebruiken zo goed vind ik hem!  Voor speciale gelegenheden of voor ‘s avonds vind ik de YSL Encre De Peau denk ik wel net iets te licht, omdat ik dan meer dekking verlang. Het enige waar ik bang voor ben is het hoge gehalte alcohol en het feit dat deze foundation parfum bevat. Ik weet, heel veel high-end producten bevatten parfum, maar op de lange termijn is het toch schadelijk voor je huid. Net als een hoge concentratie alcohol, kan het je huid irriteren, uitdrogen op den duur en dus sneller verouderen. Als het nou een product is wat ik sporadisch gebruik, bij speciale gelegenheden zie ik het nog weleens door de vingers als er parfum in zit, maar als ik het iedere dag op mijn gezicht smeer ben ik er toch huiverig voor. Jammer, want ik heb ook best een gevoelige huid.

Omdat dunne serum-achtige foundations nu helemaal een hit zijn, zijn er inmiddels ook low-budget look-a-likes op de markt met bijna dezelfde samenstelling en claims als de YSL Encre De Peau. Dus als je minder te besteden hebt, maar wel opzoek bent naar een dergelijke foundation, zou je ook de L’Oréal Nude Magique Liquid of de Maybelline Dream Wonder Fluid kunnen proberen. Of ze daadwerkelijk ook net zo goed presteren als de YSL kan ik niet vertellen want ik heb ze nog niet uitgeprobeerd, maar volgens sommige beautybloggers komen ze wel aardig in de buurt 😉

Hier een filmpje waarin een blogger de YSL vergelijkt met de Maybelline:

Bekijk deze video op YouTube.

Heb jij de YSL Encre De Peau Foundation al uitgeprobeerd? Deel je mening hier!

Tagged , , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *