Superfood…Kool!

 superfood kool

Van de superfoods heb je waarschijnlijk al veel gehoord, maar dat een simpele groente “gewoon” van Hollandse bodem niet onder doet aan de exotische superfoods wist je misschien niet….Lees hieronder waarom.

Je hoort niet veel mensen zeggen dat kool hun favoriete groente is. Jammer, want kool is juist zo veelzijdig, smaakvol en zorgt bovendien voor een duidelijke bijdrage aan vitamine C, calcium en vitamine K. Daarnaast bevat kool ook omega-3 vetten in het kleine beetje vet wat erin zit.

Een heel kopje rauwe kool geeft ons maar liefst 32,6 mg vitamine C, ofwel 54 procent van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!
Wist je ook dat ongeveer een ½ kopje slechts 16,5 calorieën heeft en toch 1,5 gram vezels, dit betekent dat je veel kool kunt eten zonder dat je bang hoeft te zijn dat je veel aan zult komen. Kool levert daarom diverse nutritionele voordelen op die een positieve invloed op ons lichaam hebben.

Nog meer voordelen:
Kool bevat extreem veel vitamine K, iets wat een voordeel is voor veel mensen, maar een nadeel voor sommige. Vitamine K staat bekend als het ‘stollingsvitamine,’ het zorgt ervoor dat je niet doodbloed op het moment dat jij je ergens aan snijdt of je geblesseerd raakt. Daarnaast heeft vitamine K ook een positieve invloed op het voorkomen van osteoporose, botbreuken, hart- en vaatziekten en beroertes.

superfood kool

Kool bevat flavonoïde verbindingen die het lichaam helpen beschermen tegen kanker en andere ziekten, dit volgens onderzoekers van de Universiteit van Sevilla. Een onderzoek dat in april 2011 werd gepubliceerd stelde dat kool kaempferol bevat, een anti-inflammatoire, antimicrobiële, anti-allergene, en antioxidanten verbinding die het risico op hartproblemen, diabetes, en kanker verminderd.

Een andere beschermende verbinding is sulforafaan, dit helpt bij het beschermen van het lichaam tegen oxidatieve schade, hart- en vaatziekten, kanker, en diabetes. Naast C en K, bevat kool ook de gehele B vitamine familie, met uitzondering van B-12, en sporen van vitamine A en E.
Andere mineralen die we tegenkomen in kool zijn mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, zink, koper, en selenium.

Recept voor Koolsalade met Esdoornsiroop en cranberry’s:

Ingrediënten

  • ¼ witte kool
  • ¼ rodekool
  • 200 g wortels
  • 2 lente-uien
  • 5 eetlepels esdoornsiroop
  • 8 eetlepels ciderazijn
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 80 g cranberry’s

Bereiden

Snijd de parten kool met de mandoline in zo dun mogelijke slierten. Snijd de wortels met de juliennesnijder met het kleine mes tot spaghettislierten. Snipper alleen het groen van de lente-ui.

Maak een vinaigrette door de esdoornsiroop te mengen met de azijn en olie. Breng op smaak met zout en peper.

Doe alle gesneden groenten in een grote kom. Schep er de cranberry’s en de vinaigrette door. Hussel alles losjes door elkaar. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper.

Extra benodigdheden

Mandoline, juliennesnijder

Variatietip

Je kunt sultanarozijnen in plaats van de cranberry’s gebruiken.

Kookboek

Het recept ‘Koolsalade met esdoornsiroop en cranberry’s’ is afkomstig uit het kookboek…

Kookboek Groenten à la pasta van Orathay & Vania

Groenten à la pasta – Orathay & Vania

© Good Cook.

Recept gevonden op www.okokorecepten.nl. Zie hier ook voor meer heerlijke recepten voor koolsalade.

 

 

Tagged , , , , , , , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *