Instagram-complex

Je kunt er niet meer omheen: een Instagram account is een must-have op social media gebied. Persoonlijk heb ik geen privé account op Instagram, ik gebruik Instagram wel inmiddels met aardig wat plezier, maar uitsluitend voor mijn blog en webboetiek Stijlarchief.nl. En ik ben er nog best wel een Instagram groentje. Ik plaats nu voornamelijk artikelen uit mijn webboetiek. Om eerlijk te zijn houd ik er zelf niet zo van om op de foto te staan, maar ik denk dat ik mij daar toch maar eens overheen moet zetten, want tja, eerlijk is eerlijk, producten als kleding verkopen beter als je ze zelf aantrekt en daar selfies van post op Instagram en facebook :).

Instagram complex

Maar oh…die selfies, wat heb ik er eigenlijk stiekem een hekel aan! Ik volg aardig wat fashion bloggers, influencers en fotografen op Instagram waarvan ik vind dat zij echt wat toevoegen qua mooie inspiratie foto’s met enige kwaliteit. Verder volg ik nog wat mode- en trends gerelateerde accounts. Wat ik dus krijg te zien als ik mijn Instagram open heb ik eigenlijk zelf in de hand. Het gekke (en ook het mooie) aan Instagram is echter dat je als het ware een soort blik opentrekt aan willekeurige foto’s, enerzijds gebaseerd op jouw eigen vind-ik-leuks, anderzijds wat anderen mensen uit jouw zelf gekozen netwerk leuk vinden. Maar wat mij zo ongelooflijk stoort is dat Instagram gedomineerd lijkt te worden door de “selfie generatie” die zich schijnt te kenmerken door duckfaces (kiss-faces), opgespoten lippen à la Kylie Jenner, het oneindig gebruik van onnatuurlijke filters en gebruik van photoshop die je huid eruit laten zien als die van een porieloze porseleinen pop met perfecte strakke kaaklijnen, figuurtjes met de nadruk op onnatuurlijke smalle tailles met Kim Kardashian formaat billen en heupen eronder en als contrast daarop juist veel selfies van jonge meiden die zich “fit-girl” noemen omdat ze zich afbeulen in de sportschool, trots hun strakke buikje met sixpack tonen met benen als stokjes eronder, en die zich schijnbaar niet realiseren dat ze een ongezond dun beeld voorspiegelen.

Instagram

Echt, ik schrok er zo erg van. Mijn eerste emoties die ik erbij kreeg was…bah, ik word echt doodmoe van al die fake pretty ducklip-faces en urealistic body goals-selfies! Walgelijk gewoon. Daarom moest ik ook even mijn gal spuwen hierover. Ik kon echt geen enkele keer mijn Instagram openen of ik werd daarmee doodgegooid. Maar eerlijk gezegd maak ik me er ook echt zorgen over. De reacties onder diezelfde foto’s op Instagram moedigen dit onrealistische en overdreven geportretteerde schoonheidsideaal alleen maar aan! Mensen vinden dat dus echt mooi? Hmmm, wat denk je dat dit doet met al die tienermeisjes die dit zien en er ook uit willen zien als Kylie Jenner of als één van die andere “influencers”? Want dat is precies wat deze mensen zijn met hun 47K likes en volgers: ze beïnvloeden hun volgers. Ik geloof echt dat dit soort foto’s jonge meiden serieuze complexen kunnen bezorgen. Want je ziet zulke foto’s en vervolgens kijk je in de spiegel en denk je bij jezelf, maar ik heb niet zo een gladde huid/strakke kaaklijn/volle wimpers/volle lippen/smalle taille/ronde billen etc. Zelfs ik ben daar een heel klein beetje schuldig aan want ook ik werd eventjes bijna gehersenspoeld door de Instagram selfie overload! En ik ben inmiddels ALLANG de pubertijd gepasseerd 😉

Instgram

Maar alle gekheid op een stokje, jong of 30+, vrouwen van deze tijd kunnen heel erg onzeker worden van een dergelijk onrealistisch schoonheidsideaal. Vaak werd nog weleens de schuld gegeven aan de modebladen dat er teveel ge-photoshopt werd, maar het photoshoppen en portretteren van onrealistische plaatjes ligt nu in de handen van het publiek zelf! En het medium is het perfecte schoonheid- mooie-smoelen-boek- luisterend naar de naam Instagram. En dat beangstigt me. Het gaat zelfs zo ver, dat filmpjes van jonge meiden tijdens hun lip-vergroting behandeling trending topic zijn op Instagram! Het moet niet gekker worden!

Wat vinden jullie er nou van?

Tagged , , , , , , , , , , , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.